27 Лютого 2018

Робота в Польщі по біометричному паспорту – як це зробити?

біометричний паспорт

угода про безвізовий рух

Як працювати в Польщі на підставі біометричного паспорта?

 

Для багатьох роботодавців питання працевлаштування іноземців (в основному, громадян України), які приїжджають до Польщі в рамах угоди про безвізовий рух, досить проблематичне. Згідно статистики, кожен третій українець шукає роботу, перебуваючи на території Польщі, в’їхавши по так званому “безвізу”. Який порядок подальших дій роботодавця, щоб працевлаштувати такого працівника на легальній основі? Чи варто взагалі працевлаштовувати такого працівника? Чому так багато громадян України вибирають такий спосіб прибуття до Польщі з метою подальшого працевлаштування? Як працевлаштувати іноземця, який прибув по “безвізу” з біометричним паспортом?

 

Все більше іноземців з таких держав як Україна, Молдова і Грузія мігрують до Польщі на підставі угоди про безвізовий рух. Це дуже зручне рішення для громадян зазначених держав, які хочуть мати можливість час від часу провідати свої родини, приїхати з метою туризму або з метою працевлаштування. Незважаючи на те, що робота такого іноземця може бути легалізована за допомогою дозволу на роботу (Zezwolenie na pracę) або на підставі так званої спрощеної процедури працевлаштування (Oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy), – це питання часто пригнічує польських роботодавців своєю уявною проблематичністю.

 

З червня 2017 року без віз до Євросоюзу

 

З 11 червня 2017 року набрала чинності угода про безвізовий рух на території країн Шенгенської угоди та для громадян України (для громадян Молдови та Грузії подібний дозвіл вступило в дію дещо раніше). Це означає, що кожен громадянин цих країн, у якого є біометричний паспорт, може в’їхати на територію Польщі та інших держав – учасниць Шенгенської угоди не маючи візи. Період легального перебування на такій підставі становить 90 днів протягом 180 днів. Крім того, що основною метою перебування на підставі угоди про безвізовий рух є туризм, не виключається також можливість працевлаштування. Громадяни України можуть приступити до роботи на підставі спрощеної процедури працевлаштування, якою є Освядченіе (Oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi – в побуті зване “піврічним запрошенням”). Максимальний період працевлаштування в цьому випадку становить, власне, 90 днів. Роботодавці повинні звернути особливу увагу на печатки в’їзду в паспорті і на їх підставі розрахувати період, на який вони можуть працевлаштувати іноземця.

 

Час реєстрації освядченя значно збільшує час очікування перед початком роботи іноземця

 

У зв’язку зі змінами в законодавстві, що набрали сили з 1 січня 2018 року, реєстрація освядчень в Державних управліннях праці (Państwowy Urząd Pracy), стала більш складною. Якщо так зване “освядченіе старого зразка” (o ZAMIARZE powierzenia pracy) видавалося втермін до 14 днів (максимум), то в разі освядченій нового зразка, роботодавцю і працівникові доводиться очікувати іноді навіть 30 днів (це максимально допустимий законом період очікування). Так само на даному етапі Управління Праці (Urząd Pracy) ще не є в достатній мірі поінформовані щодо процедури оформлення згідно нововведень і часто вводять в оману роботодавців, які хочуть працевлаштувати іноземців.

Збільшення терміну очікування видачі освядчень мають досить негативні наслідки для громадян, які прибули на підставі угоди про безвізовий рух. Для більшої наочності, наведу тут випадок з недавньої практики. Повятвое Управління Праці в Познані видає освядченє не раніше, ніж через 28-30 днів з моменту подачі заяви на його отримання. Що це означає? Іноземець, який прибув до Польщі, наприклад, 1 лютого (домовимося, що він прибув уже до конкретного роботодавця) зможе приступити до роботи тільки на початку березня. Згідно друку в’їзду, освядченє для нього можна реєструвати максимум до 30 квітня, тобто, йому залишається неповних два місяці для роботи. При цьому найчастіше пробний період на фірмах триває 3 місяці … Роботодавці повинні зважати на те, що тільки працевлаштувавши працівника в фірму, вони вже повинні будуть його звільнити, оскільки у нього завершиться період для легального працевлаштування. Наслідком цього є те, що все частіше польські підприємці не хочуть працевлаштовувати іноземців, у яких немає робочих віз. У набагато більш гіршому положенні ті іноземці, які тільки по приїзду в Польщу починають шукати роботу, витрачаючи цінні дні перебування в межах угоди про безвізовий рух, що в свою чергу ще більше скорочує термін працевлаштування.

Термінова подача заяви на дозвіл на тимчасове перебування і працю

 

Виходом з ситуації, що склалася є не відкладна подача заяви на тимчасове перебування і працю (Карта побиту). Однак і це не вирішує проблему до кінця. Дані заяви подаються в Воєвудські Управління (Urząd Wojewódzki), робота яких вже другий рік поспіль паралізована. Загальновідомою є практика, що на дозвіл (Decyzja) у своїй справі іноземці очікують від 3 місяців і до 2 років!

 

Чи варто працевлаштовувати іноземця, який в’їхав до Польщі на біометричному паспорті?

 

Так, якщо це працівник з високою кваліфікацією, якого потребує роботодавець. З нашого досвіду виникає, що слід діяти в такій послідовності:

  • Якомога швидше зареєструвати освядченіе про доручення роботи іноземцеві з метою отримання ним візи (максимальний період візи – 180 днів). Це дасть працівникові можливість повернутися з робочою візою і почати легально працювати або продовжити роботу;
  • По закінченні трьох місяців і одного дня роботи на освядченіі подати заяву на карту побиту. В цьому випадку іноземець отримує печатку в паспорті, яка підтверджує подачу заяви (і комплект відповідних документів). На підставі наявності даної печатки іноземець може ЛЕГАЛЬНО перебувати натериторії Польщі і,а згідно нових змін в законодавстві, працювати до моменту отримання Карти побиту (якщо до цього пропрацював на умові про працю не менше трьох місяців і одного дня – додаткові документи для легалізації роботи не потрібні), незважаючи на закінчення терміну візи.

 

Коли відправляти працівника в країну його громадянства з метою отримання робочої візи

 

Якщо для роботодавця існує безумовна необхідність того, щоб працівник якийсь час пропрацював у нього на підставі в’їзду по “безвізу” (на біометричний паспорт), рекомендуємо, щоб період виконання робіт в цьому випадку не тривав більше 8-10 тижнів. Бажано дотримуватися даної рекомендації з метою надання іноземцю можливості отримання робочої візи на підставі освядченія на період більше 3-х місяців (див. Пункт 2).

Легальне працевлаштування іноземців – це складний процес. До кожного випадку слід підходити індивідуально і виробляти стратегію, яка допоможе здійснити працевлаштування іноземця на довготривалій основі, безпроблемно і легально. Тому варто доручити процес легалізації праці іноземця фахівцям, які мають досвід і знаннями відповідного законодавства. Всіх, хто хотів би отримати професійні консультації в сфері працевлаштування іноземців – запрошуємо звернутися в Агенство працевлаштування WORKSOL.

Автори тексту: Як працювати в Польщі на підставі біометричного паспорта ?

Анна Мартиросян-Романяк

Міхал Солецькі

Шукаєш вакансію?

В нашій базі вакансій – 4300 пропозицій праці на території Польщі – з нами обов’язково знайдеш те, що підходить саме тобі.

icon_firstПереглянути вакансії

Szukasz pracowników?

Dysponujemy bazą  ponad 1500 CV zagranicznych pracowników w każdej specjalności

icon_twoDodaj ofertę pracy

Мaєш запитання?

telЗамовити дзвінок personБезпосередній контакт